7 Şubat 2013 Perşembe

UNHCR, ATM nakit programı ile 30,000 Suriyeli mülteciye yardım ediyor


ATM Programı ile muhtaç durumdaki mültecilerin gıda, kira, ulaşım, yakıt ve giyim gibi günlük masraflarının karşılanmasına yardım edilecek ve mültecilerin kendilerine yetebilecek duruma gelmeleri sağlanacak.

Trablus, Lübnan, 6 Şubat (UNHCR) – BM Mülteci Örgütü 30,000 mülteciye ATM kartlarından yararlanılarak yapılan nakit yardımını Kuzey Lübnan’daki pilot programın tamamlanmasından sonra Mart ayına kadar uzatmayı planlıyor.  

Program UNHCR tarafından kaydedilen en muhtaç durumdaki mültecilere yarar sağlamayı amaçlıyor. Nakit yardım gıda, kira, ulaşım, yakıt ve giyim gibi günlük hayat masrafları için yardımcı olacak ve böylece mülteciler kendilerine yetebilecek duruma gelecekler.

Ocak’ın son haftasında uygulanan pilot programda  her aile en az 150 dolar ve her aile üyesi için ek olarak 25 dolar yardım aldı. Genişletilmiş program ile kuzeydeki Trablus şehrinde ve komşu Akkar bölgesinde bulunan aileler ayda ortama 240 dolar yardım alacaklar.


Aylık miktar pilot uygulamanın sonunda toplanan veriler doğrultusunda arttırıldı. Yerel bir bankayla yapılan anlaşma sayesinde mülteciler ATM’lerden paralarını çekebiliyorlar.

Mültecilerin parayı geri ödeme zorunlulukları olmadığı için ev sahibi ülkelerin yerel ekonomilerine de katkı sağlanarak destek olunuyor ve mültecilerin bu ülkelere daha kolay entegre olmasını sağlanıyor.

Yüzbinlerce mültecinin göçü nedeniyle Lübnan’da fiyatlar arttı ve bu herkes için hayatı zorlaştırdı. Lübnan’a gelen çoğu ailenin gelir kaynağı yok bir kısmı ise biriktirmiş oldukları paraları kullanıyor. Türkiye, Ürdün ve Irak’ın aksine Lübnan’da mülteciler için bir kamp yok, Lübnan’daki birçok Suriyeli’nin yardıma ihtiyacı var.

Pilot programa dahil olan mülteciler projeden çok memnun. “UNHCR’nin bize bu derecede özgürlük ve bağımsızlık sağlaması inanılmaz.” diyor iki çocuk annesi Salam. “Bu her şeyini kaybetmiş bir insan için ne demek biliyor musunuz?” diye soruyor ve ekliyor “İnsanlık onuru – işte bu bize sağladıkları şey.”

Pilot projenin bir parçası olarak, nakit yardıma ihtiyacı olan mülteciler UNHCR ve ortakları tarafından belirleniyor. Alan ziyaretleri ile birlikte kayıt bilgileri, artan sosyal yardımlar,  toplum hareketleri ve yerel otoritelerle ilişkiler sürecin en önemli parçasını oluşturuyor.
Tipik bir durumda, UNHCR ekipleri Trablus’un varoş bölgesi Beddavi’de eşi ve altı çocuğuyla bir pastanenin tavan arasında yaşayan Talal’ı buldu. “Burada yaşıyoruz çünkü bedava. Başka bir yere gidecek paramız yok.”  dedi Suriyeli karanlık odasının köşesindeki tek yatakta otururken. Yardım alabilmesi için UNHCR’a kayıt olması tavsiye edildi.

Dul ve üç çocuk annesi Samar Suriye’deki Homs şehrinden geçen sene Haziran ayında Lübnan’a kaçtığından beri Trablus’un en fakir mahallelerinden birinde harap haldeki bir evde yaşıyor. İş aradığı sırada iki genç kızını evde bırakmak istemediği için 12 yaşındaki oğlu Ali hamal olarak çalışıp haftada 20 dolar kazanarak eve ekmek getiren kişi olmuş.

 “İş için her evden çıkışımda çok üzülüyordum.” diye hatırlıyor nakit yardım programına dahil edilen Samar. Aylık yardım sayesinde Ali artık çalışmak zorunda kalmayacak ve eğitimine devam edebilecek. “Ali artık işi bırakıp okula odaklanabilir. Suriye’deyken sınıf birincisiydi.” diyor gururlu ve mutlu anne UNHCR’ye.

Çatışmaların bitmesine dair bir işaret yokken onbinlerce Suriyeli evlerinden kaçmaya devam ediyor, bir çoğu Lübnan dışında da sığınacak yerler arıyor. Lübnan’daki 240,000 Suriyeli dahil olmak üzere 720,000’den fazla insan komşu ülkelerde kayıt altına alındı ya da alınmayı bekliyor.

Lübnan, Trablus, Bathoul Ahmed

Kaynak: http://www.unhcr.org.tr/?content=425