24 Aralık 2012 Pazartesi

Suriyeli sığınmacılar için AB’den Türkiye'ye 25 milyon €’luk destek


Avrupa Birliği (AB), Suriye'deki krizden etkilenen nüfusun temel ihtiyaçlarını ve onları konuk eden toplumların gereksinimlerini karşılamak üzere, 313 milyon Avro'yu aşan bir insani yardım fonu tahsis etmiştir.
Türkiye, ülkelerindeki şiddet ortamından ve güvenlik sorunlarından kaçan ve hudut boyunca kurulan kamplarda 145.000’i aşkın Suriyeli sığınmacıya kucak açmak suretiyle önemli bir yük üstlenmiştir. Krizin giderek uzadığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, bu yük daha da ağırlaşmaktadır. AB, Türk Hükümeti'nin önemli sayıda Suriye vatandaşını kamplar dışında da konuk etmesini büyük bir memnuniyetle karşılamaktadır.
Türkiye’nin talebi üzerine ve mülteci nüfusunun önemli ihtiyaçlarına yanıt verebilmek amacıyla, AB Türkiye özelindeki desteğini 25 milyon €'luk bir fon ile arttırma kararı almıştır:
  • AB, Suriye krizinden etkilenen gruplar için bir Bölgesel Destek Programı oluşturmuştur. Program için öngörülen toplam bütçe kapsamında, Türkiye'ye 8.2 milyon €  tahsis edilecektir. Bu çerçevede, krizin sonuçlarının hafifletilmesi sürecinde yetkili makamlara ve yerel toplumlara destek olmak amacıyla AB, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) ve UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ile birlikte çalışacaktır.
  • Avrupa Komisyonu'nun İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Müdürlüğü (ECHO) UNHCR'a sağlanan 1 milyon €'ya ilaveten Türkiye'ye 4 milyon € tahsis edecektir. Bu fonların kullandırılması sürecinde ECHO, UNHCR ve Türk Kızılay'ı ile çalışarak özellikle kış koşullarından kaynaklanan ihtiyaçlar üzerinde odaklanacaktır.
  • Avrupa Komisyonu Türkiye'ye katılım öncesi mali yardım programı kapsamında destek sağlamak üzere ayrıca 13 milyon €'luk ilave bir paket hazırlamaktadır. Söz konusu önlemlerin ayrıntıları ilgili bakanlıklar ile AFAD ve ortaklarıyla görüşülmektedir. Bu kuruluşlar tarafından sağlanacak somut öneriler ve veriler, söz konusu fonun AB tarafından kullandırılması sürecinde kilit önem arz edecektir. 

Bunlara ilaveten, insani yardım konularında Türk makamları ile daha yakın irtibat sağlanabilmesi amacıyla ECHO Ekim ayı itibariyle AB Türkiye Delegasyonu'na bir uzman atamış bulunuyor. AB, Suriye'deki krize yanıt verebilmek amacıyla Sivil Koruma ve Destek Mekanizmasını seferber etmiş, ayrıca Katılımcı Devletler tarafından önemli sayıda çadır, battaniye, çarşaf ve mutfak seti sağlamıştır.