10 Ekim 2012 Çarşamba

Suriyeli mültecilere karakolda yer altı hücresi


Suriye’deki savaştan kaçan 35 mültecinin Mersin Yumuktepe Polis Karakolu’nda yer altında tutulduğu ortaya çıktı. Ülkelerine geri dönme talebi reddedilen mülteciler zorla kamplara götürülmek isteniyor.

Suriye’de yaşanan savaştan kaçan 35 Suriyeli mülteci Yumuktepe Polis Merkezi’nde yer altında kalıyor, yatak olmadığı için battaniyelerin üzerinde yatıyorlar.

Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle 35 Suriyeli yaklaşık 1 ay önce Türkiye üzerinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçti. İltica talepleri reddedilen mülteciler burada şiddet görerek Türkiye’ye iade edildi. 9’u çocuk ve aralarında kadınların da bulunduğu toplam 35 kişi Mersin’deki Yumuktepe Polis Merkezi’ne getirilerek ‘misafir’ bölümüne konuldu.

YERİN ALTINDA KALIYORLAR

Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin İHD Mersin Şubesi’ni konuyla ilgili haberdar etmesi üzerine, bir heyet olarak Yumuktepe Polis Merkezi’ne giden İHD’liler 10 gündür polis merkezinde tutulan mültecilerle görüştü.

Mültecileri karakolda ziyaret eden heyetten İHD Mersin Şube Sekreteri Temin Selmanoğlu,”9’u çocuk ve kadınlarında aralarında bulunduğu 35 kişi karakolda tutuluyorlar. Kendileriyle görüştüm, erkekler 10 gündür hiç güneş yüzü görmüyor yerin altında kaldıkları için. Yatak olmadığından çoğu yere battaniye sererek onun üzerinde yatıyor” dedi.

ÇOCUKLAR ANNE BABALARINDAN KOPARILMAK İSTENİYOR

Mültecilerin zor durumda olduklarını, ülkelerine geri dönmek istemelerine rağmen yetkililerin bunu engellediğini söyleyen Selmanoğlu, çocukların anne ve babalarından ayrılmak istendiğini kaydetti. “Ülkelerine geri dönmek istiyorlar ancak yetkililer bırakmıyor, çoğu pasaportlu olmasına rağmen. Anne babanın pasaportu var anne babaya siz gidebilirsiniz ama çocuklarınızın pasaportu yok onları veremeyiz diyorlar. Pasaportu olmayan çocukların anne babasından ayırmak istenmesi hiçbir vicdana sığmaz” dedi.

Mültecilerin sorunların çözümü için çeşitli girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Selmanoğlu, vali ve yetkililerle görüşmeye çalışacaklarını kaydetti.

AYNI KARAKOLDA KONGOLU MÜLTECİ ÖLÜ BULUNMUŞTU

Yumuktepe Polis Merkezi daha önce Kongolu bir mültecinin şaibeli ölümü ile gündeme gelmişti. Türkiye’ye kaçak olarak gelen ve Edirne’de yakalandıktan sonra sınırdışı edilmek üzere Mersin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne gönderilen Kongo vatandaşı Hamedu Loufa Sayıd (26), 30 Temmuz 2011’de ölü bulunmuştu. Sayıd’ın kalp krizi geçirdiği iddia edilmişti.

http://anf.bz/index.php?rupel=nuce&nuceID=69492