9 Kasım 2012 Cuma

AFAD Başkanı Oktay: Sınırdan Türkiye’ye ciddi mülteci alımı yapıldı


Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriye'deki çatışmalardan dolayı sınırdan Türkiye’ye ciddi mülteci alımı yapıldığını bildirdi. Oktay, “Sınırda yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce kişi Ceylanpınar ilçemize akın etti. AFAD olarak, valilik ve kaymakamlık kanalıyla sığınmacıların belli bir kısmını çadır kentlere gönderdik.” dedi.

        AFAD Başkanı Fuat Oktay, Kahramanmaraş'taki çadır kente ziyarette bulundu.
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi sınırında devam eden çatışmalar nedeniyle sınırda yaşanan yığılmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Oktay, sınırdan Türkiye’ye ciddi alım yapıldığını bildirdi. Resmi sayının yarın açıklanacağını ifade eden Oktay, şöyle konuştu: “Sınırda yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce kişi Ceylanpınar ilçemize akın etti. Yığılma sonrası güvenlikle ilgili bir sıkıntı yaşanmaması için oradan içeriye ciddi bir alım yaptık. Biz AFAD olarak Valilik ve Kaymakamlık kanalıyla sığınmacıların belli bir kısmını çadır kentlere gönderdik.”

        Adıyaman’da kurulan kampları ziyareti ardından, kara yoluyla Kahramanmaraş'a gelen AFAD Başkanı Fuat Oktay, çadır kentteki kış hazırlıklarını yerinde inceledi. Burada, AFAD görevlileri tarafından kurulan çadır kentte hazırlıkları inceleyen Oktay, Kaymakam Tuncay Akkoyun ve diğer yetkililerden bilgi aldı.

        Çadır kent içerisinde de dolaşan Oktay, Suriyeli sığınmacılarla bir araya gelerek taleplerini dinledi. Kahramanmaraş temasları sırasında basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Oktay, Türkiye’nin çadır kent kurma konusunda ciddi tecrübe sahibi olduğunu söyledi. Elde edilen bu tecrübeyle bundan sonra yaşanacak afetlere anında müdahale edilebileceğini aktaran Oktay, “Elde ettiğimiz bu tecrübeyle bundan sonra kurulacak olan çadır kentlerimizin standartlarını yükselterek, maliyetlerini de düşürmeye çalışacağız. Elde edilen bu tecrübeyi standarda dönüştürerek yayınlamayı planlıyoruz.” diye konuştu.

        Çadır kentlerin insanlara lüks bir yaşam alanı oluşturmak için kurulmadığına da değinen Oktay, “Amacımız, can ve mal güvenliği olmayan, barınacak yerleri bulunmayan insanlara bir barınma alanı sağlama gayreti içerisindeyiz. Bunu sağlarken de imkânlarımızın elverdiği kadarıyla en iyisini yapmak istiyoruz. Uluslararası boyutta baktığımızda, misafirlerimize standartların üzerinde bir hizmet sunuyoruz. Bunu yanında, yaşanan olaylardan etkilenen insanların şikayetleri de mutlaka olacaktır.” ifadelerini kullandı.

        Çadır kentlerde kış hazırlık çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini de belirten Oktay, çalışmaların 15 gün içerisinde tamamlanacağını kaydetti. Kahramanmaraş'taki temaslarının ardından Fuat Oktay ve beraberindekiler, Osmaniye’deki çadır kenti ziyaret etmek üzere hareket etti.

http://www.polis.web.tr/guncel/afad-baskani-oktay-sinirdan-turkiyeye-ciddi-multeci-alimi-yapildi-h79808.html